Dealer Advocacy

Van den Udenhout

Van den Udenhout wordt door de inzet van Apostle online nóg meer gezien: uit de statistieken blijkt dat het autobedrijf via alle netwerken een miljoenenbereik heeft.

#dealeradvocacy

Quote

"We hebben wel bewijs dat het werkt, zo refereerden klanten namelijk aan onze social-media-activiteiten in de Eindhovense Audi-showroom. Hoeveel het oplevert, is niet in euro’s uit te drukken, maar dát het ons wat brengt is duidelijk."

- Oscar van Geffen, Project & CRM Marketeer bij Van den Udenhout

Van tijdlijn naar showroom

Audi,Volkswagen, SEAT, ŠKODA en Volkswagen Bedrijfswagens. Lease, verzekeringen ,e-bikes en ga zo maar door. De marketeers van one-stop-shop Van den Udenhout hebben heel wat verhalen over de bühne te brengen. Bij verschillende doelgroepen, via allerlei kanalen en uitingen. En met een duidelijk doel: zichtbaarheid, interactie en uiteindelijk (after)sales.

 

Er ligt dus een mooie klus voor marketeer Oscar van Geffen en zijn collega’s. Een uitdaging die ze ruim een jaar geleden nog wat groter zagen worden. “Eerst merkten we dat de algoritmes van de social-mediaplatformen – zeker die van LinkedIn – het bereik van corporate accounts beperkten”, steekt Oscar van wal. “En even later werden ook de showrooms minder bezocht door corona… Gelukkig vielen deze ontwikkelingen samen met de introductie van Apostle. Zo konden we toch zichtbaar blijven!”

 

Gas erop

Tijdens de eerste kennismaking raakte Oscar meteen overtuigd. Hij was prettig verrast door de mogelijkheden van de Apostle-tool én van het principe van ‘merkambassadeurschap’. “Gas erop en zien wat het ons brengt: dat was mijn reactie”, aldus Oscar meteen glimlach. “Meteen daarna hebben we samen met Apostle een sterke contentstrategie bepaald, waarin elk merk en iedere dienstverlening aan bod komt. Deze basis geeft structuur bij onze social-media-activiteiten.”

 

De volgende stap was de onboarding van de medewerkers. De vele verhalen moesten immers via hún persoonlijke social-media-accounts verteld worden. De kracht van deze aanpak: een boodschap landt meteen in het juiste netwerk, want eenlease-adviseur in bijvoorbeeld ’s-Hertogenbosch heeft veel zakelijke connecties uit dezelfde stad. Bovendien worden persoonlijke accounts níet afgeknepen, zoals de bedrijfsaccounts. 

“Puur gemak en een groot online bereik”

 

Nog eens: gas erop

Een goed doordacht plan? Check.  En tachtig gekoppelde medewerkers? Geregeld. Vanaf dit moment was het aan Oscar en zijn collega Erika Massuger om voor de welbekende olievlek te zorgen. Of zoals de project- en CRM-marketeer zelf zegt: gas erop. “Sindsdien krijgen de medewerkers die meedoen gemiddeld één of twee posts per week voorgesteld via de Apostle-tool”, legt hij uit. “Zo’n zestig van hen laten regelmatig berichten in hun tijdlijn verschijnen. En daar zijn slechts een paar klikken voor nodig. Puur gemak en een groot online bereik.”

 

Voor Oscar enErika is het qua gemak wat anders, want ze hebben heel wat content te creëren. “Maar dat gaat nu wel stukken eenvoudiger”, aldus Oscar. “Voorheen stuurden we per mail enkele voorstellen naar bijvoorbeeld onze commercieel directeur, zodat hij ze kon verspreiden onder de verkopers. Erg omslachtig en vaak niet effectief. Nu wordt de tijd die we erin stoppen ook zeker terugbetaald.”

 

Ondertussen monitort het duo continu de doorzet cijfers, het online bereik en wat het in de showroom teweeg brengt. En ook houdt het intensief contact met de deelnemers. Oscar:“We hebben bijvoorbeeld een enquête afgenomen om erachter te komen hoe zij het merkambassadeurschap ervaren. ‘Ga vooral zo door’, luidde de conclusie. Ze vinden de werkwijze prettig en ze kunnen zich beter profileren als specialist. Zeker voorsales-medewerkers is het een fijne tool om zichtbaar te blijven, kennis te delen en de interactie met hun doelgroep aan te gaan.”

 

Miljoenenbereik

Of hun netwerk ook daadwerkelijk van de tijdlijn naar de showroom beweegt, is natuurlijk lastig te achterhalen; bij de besluitvorming spelen nou eenmaal veel meer factoren een rol. Maar wat wel zeker is: Van den Udenhout wordt veel gezien, want uit de statistieken blijkt dat het autobedrijf via alle netwerken een miljoenenbereik heeft. En medewerkers worden er in het dagelijks leven op aangesproken.

“We hebben bewijs dat het werkt”

“We hebben welbewijs dat het werkt”, vertelt Oscar. “Zo refereerden klanten namelijk aan onze social-media-activiteiten in de Eindhovense Audi-showroom. Hoeveel het oplevert, is niet in euro’s uit te drukken, maar dát het ons wat brengt is duidelijk.”

 

Van commercie naar story

Dat het na een stroeve start vanwege corona nu lekker loopt, is erg prettig voor de tandem Oscar-Erika. Toch hebben ze ook nog wensen. “We willen het aantal voorgestelde berichten dat medewerkers goedkeuren opkrikken. Om dit te stimuleren, maken we eenoverzicht van iedereen, waarbij de actiefste ‘doorzetters’ worden beloond. Gewoon met iets sympathieks, zoals een chocoladereep of een worstenbroodje.”

 

“Ook zouden we graag meer content van de medewerkers zelf willen ontvangen”, vertelt Oscar tot besluit. “Over wat zich allemaal in de showroom afspeelt bijvoorbeeld. Dan kunnen we een mooie draai aan onze verhalen geven, waardoor we wat meer van commercie naar story gaan. We roepen onze mensen in een vlotte vlog op om dit te doen. Natuurlijk maken we het hen ook zo makkelijk mogelijk. Dit betekent:

Foto’s en een paar steekwoorden in de groep gooien, en… gas erop!”

Resultaten

  • Regionale online zichtbaarheid

  • Meer en persoonlijker klantcontact

  • Effectief en tijdbesparend

  • Verhoogde online interactie

Contact met ons Sales team!

Ontdek de basisfunctionaliteiten van het platform en leer meer over de voordelen van een contentstrategie

Contact Sales

Meer cases

ING - coming soon

Canon - coming soon