Marketing

Vijf redenen waarom moderne leiders de sociale verschuiving omarmen

Juultje Peels
·
September 1, 2021

Benut de kracht van je eigen netwerk met de implementatie van Brand Advocacy

Bedrijven zoeken massaal naar de beste manier om te profiteren van social media. Echter, ze laten vaak goede kansen liggen, zelfs wanneer er gebruikgemaakt wordt van specialistische software. Zo is er aan social media planning tools en employee advocacy software tegenwoordig geen gebrek. Toch schiet de implementatie van de software en het activeren van de merkambassadeurs bij veel organisaties tekort, waardoor succes achterblijft.

Daarnaast biedt de huidige software op de markt geen mogelijkheden voor merken met dealer kanalen en franchise formules die op zoek zijn naar grip op de verkoop van hun merk en controle over de online merkuitingen. Apostle heeft hierop het antwoord: een overkoepelende brand advocacy tool, in te zetten voor al deze verschillende type organisaties, meteen krachtige implementatiestrategie per klantsegment.

Dit in combinatie met het ontbreken van kennis over social media bij medewerkers en ondernemers, zorgt ervoor dat social media niet effectief genoeg worden ingezet. Zonder inzicht te hebben in het bereik van verschillende soorten media, het belang van authentieke content en de werking van algoritmen, blijft het succes van een brand advocacy programma uit.Bovendien kunnen organisaties wel talloze licenties verschaffen, maar de ondersteuning van medewerkers, dealers of franchisenemers bij het gebruik van de software blijft vaak achter. Hierdoor zijn de mogelijkheden van de softwarebij de start van de samenwerking vaak nog onduidelijk voor deze toekomstige merkambassadeurs.

Daarnaast is er binnen organisaties en de aangesloten vestigingen of retailers vaak weerstand om persoonlijke accounts in te zetten voor zakelijk gebruik. Daarbij blijft meestal onbelicht wat social media enspecifiek het zakelijk gebruik ervan een medewerker kan opleveren.

Om al deze redenen blijven veel mogelijkheden voororganisaties op het gebied van social media onbenut. Apostle doet dit echter anders en zet net dat extra stapje voor jou als klant.

Met Apostle je bereik vergroten via merkambassadeurs

Om je bedrijf of merk te helpen het beste uit social mediate halen, faciliteert Apostle alles wat nodig is voor een succesvolle software-implementatie. Zo activeren we met de Social Shift-methodiek je eigen merkambassadeurs op social media, waarbij onze activatie managers en partners alle benodigde ondersteuning bieden. Deze 'social shift' bestaat uit vijfstappen:

  1. Contentstrategie bepalen: we werken een duidelijke contentstrategie uit en bepalen de doelen, thema’s en structuur door het invullen van onze contentstrategie templates.
  2. Organisatiestructuur optimaliseren: nadat de strategie is ontwikkeld, worden er medewerkers geworven die een bepaalde rol krijgen, behapbaar voor iedere medewerker, franchisenemer of winkelmedewerker.
  3. Kick-off en e-learning: door een duidelijke uitleg te geven over de verwachtingen en de werkwijze van de app, activeer je de deelnemers van het programma.
  4. Input verzamelen en berichten delen: door een centraal aangewezen persoon worden er professionele social media berichten opgesteld die ambassadeurs kunnen delen op persoonlijke of zakelijke social mediakanalen. Daarnaast wordt er via de ambassadeurs authentiek materiaal verzameld die in deze professionele berichten ingezet en gedeeld kan worden.
  5. Doorlopende activatie: door de resultaten continu te monitoren en analyseren, kunnen we het proces verder bijstellen en de impact nog meer vergroten.

Social Shift Readiness Model

Voor je bedrijfsidentiteit en marketing vervullen de merkambassadeursdus een wezenlijke rol, hoewel ze vaak nauwelijks ervaring hebben met hetzakelijk gebruik van social media. Met de Social Shift-methodiek weet Apostleechter het beste van beide werelden te combineren.

De Social Shift is een methode die al sinds 2013bewijst succesvol te zijn. Om bij dit implementatieprogramma rekening te houdenmet de volwassenheid van je organisatie, werken we aan de hand van het SocialShift Readiness Model. Dit model bestaat uit vier fasen:

Fase 1: Contentstrategie en structuur

In de eerste fase van volwassenheid staat de ontwikkeling van een contentstrategie centraal. Samen met jou als klant definiëren we duidelijke doelstellingen, doelgroepen, content pijlers en de bedrijfsidentiteit. Deze strategie vormt de basis voor alle online communicatie. Door het toewijzen van diverse rollen met verschillende taken, blijven de structuur en activiteiten geborgd. Met pilot groepen kunnen we een relevante content stroom op gang brengen.

Fase 2: Pilot draaien

De tweede fase draait om het uitrollen en testen van de brand advocacy software met een kleine groep ambassadeurs die affiniteit hebben met social media en die bij kunnen dragen aan het verstrekken van relevante content.

In een uitgebreide pilot stellen we vast hoe bekwaam de merkambassadeurs zijn op het gebied van social media en leren ze hoe onze software werkt. Met een e-learning via korte instructievideo's en weetjes instrueren we ze, zodat ze te weten komen wat zij kunnen betekenen. Door middelvan verschillende tools wordt de groep daarbij gestimuleerd om de software actief te gebruiken.

Belangrijk hierbij is dat de ambassadeurs via de app leren authentieke content aan te leveren vanaf de werkvloer. Dit personaliseert niet alleen de communicatie op social media, maar creëert ook meer binding en betrokkenheid van de ambassadeurs bij de organisatie.

De adoptie graad van de software blijkt tot nu toe bijzonder hoog, wat te danken is aan de uitermate gebruiksvriendelijke tool van Apostle.En aangezien de ambassadeurs hierbij beperkte rollen krijgen toebedeeld, is het zelfs voor mensen met drukke agenda's te doen. De effecten van de strategie worden in deze fase met een businesscase onderzocht.

Fase 3: Evalueren

Zo'n zes maanden na de start, komen we aan bij de vierde fase. In dit stadium worden de resultaten van de pilot geanalyseerd om aan de hand daarvan de werkwijze te optimaliseren. Hierbij wordt vooral benadrukt welke componenten het effectiefst zijn gebleken. Apostle levert een analysedashboard dat de resultaten direct helder maakt voor het management en dat marketing specialisten de mogelijkheid geeft tot grondige analyse.

Fase 4: Adopteren

Nadat je voldoende input vanuit de analyse hebt gekregen is het tijd om het hele netwerk van de organisatie te activeren zodat je je resultaten kunt opschalen. De eerder benoemde merkambassadeurs zijn in deze fase ook de ambassadeurs van het programma en de software. Door een white label-versie van de brand advocacy software te gebruiken, kan de binding zoals gecreëerd in de vorige fase nog verder versterkt worden.

Extra elementen voor een optimale 'social shift

Apostle biedt bij de implementatie verschillende zaken aan om het proces te verbeteren. Denk onder andere aan het organiseren van redactievergaderingen met Social Creators, de merkambassadeurs die materiaal binnen een bepaalde content pijler aanleveren. Een andere mogelijkheid is het maken van een motiverende video vanuit het bestuur: Apostle heeft een eigen opnamestudio om deze te realiseren.

Daarnaast is de software uitgerust met functionaliteiten om ambassadeurs te activeren. Denk hierbij aan opdracht notificaties en het toekennen van beloningen via het leaderboard. Hiermee wordt ook inzichtelijk welke ambassadeurs het actiefst zijn.

Zoals je ziet, bieden we veel handvatten aan bij het implementeren van onze brand advocacy software. Stap voor stap en met diverse mogelijkheden is een optimale social mediastrategie met behulp van Apostle binnen handbereik.

Kom in contact met onze expert Koen Jordaans om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken!