Wat is Social Reach Optimization?

Nicole Verstraten
·
September 1, 2021

Social Reach Optimization (SRO)

Social mediakanalen zoals Facebook en LinkedIn maken het steeds moeilijker voor bedrijfspagina’s om een groot bereik te behalen met berichten die ze delen. Enerzijds willen zij dat je advertentiebudget bij ze inkoopt en anderzijds willen ze graag dat ‘peers’ blijven communiceren en jouw tijdlijn als gebruiker niet vol staat met bedrijfscontent. Als je tegenwoordig je online bereik wil verhogen, is de organische weg het meest effectief. De oplossing: Social Reach Optimization (SRO). 


Wat is Social Reach Optimization? 

Om te begrijpen wat Social Reach Optimization is, moeten we eerst terug naar Search Engine Optimization (SEO), Search Engine Advertising (SEA) en Social Media Optimization (SMO), wellicht wat bekendere termen. Met SEO vergroot je de organische vindbaarheid binnen zoekmachines zoals Google. Een langetermijnstrategie waarmee bedrijven door consumenten gevonden worden op gewenste zoektermen. SEA is de variant waarmee marketeers bereik inkopen via advertenties in Google Adwords. Een snelle manier om je gewenste doelgroep te bereiken, maar ook een dure variant. Als laatste optimaliseer je met SMO de content op je social mediakanalen, zodat gebruikers deze content delen. 


Apostle gelooft in Social Reach Optimization. Met Social Reach Optimization bedoelen we de optimalisatie van je organische bereik op social media. Via social media communiceer je op een persoonlijke manier met jouw netwerk. Het is voor jouw organisatie daarom belangrijk om échte mensen centraal te zetten in je social mediastrategie om op een organische manier online vindbaar en zichtbaar te worden. Door de inzet van merkambassadeurs, kan je dus jouw social mediabereik op een organische manier optimaliseren. Benut de netwerken van stakeholders, zoals medewerkers, dealers of franchisenemers op social media en vergroot daarmee de online zichtbaarheid van jouw organisatie of merk. 


Waarom Social Reach Optimization?

Ten eerste is het optimaliseren van je organische online bereik een goedkope oplossing. De andere variant is namelijk advertentiebudget inkopen bij social mediakanalen. Deze kosten kunnen al snel oplopen. Zo rekent LinkedIn op basis van algoritmes al snel tussen de €25,- en € 90,- om een advertentie 1000 keer te vertonen in de gewenste doelgroep. Ga juist voor organisch bereik door merkambassadeurs te activeren voor jouw organisatie. Zij kunnen persoonlijke verhalen delen in hun eigen netwerk. Bovendien komen hier geen kosten bij kijken. Daarom is het belangrijk dat je mensen centraal zet in je social mediastrategie.

Met Social Reach Optimization (SRO) vergroot je het organische bereik door persoonlijke social media profielen op te nemen in de marketingmix. 


Ten tweede zorgt het optimaliseren van je online bereik voor een grotere zichtbaarheid en vindbaarheid op social media. Door gebruik te maken van het grote netwerk van je merkambassadeurs bereik je veel meer potentiële klanten, werknemers en andere prospects dan alleen met bedrijfspagina’s op social media. Een merkambassadeur heeft gemiddeld 750 connecties op social media. Wanneer je een bericht deelt zal 20% tot 50% van jouw connecties dit bericht zien. 1 bericht delen staat dus gelijk aan 150 - 375 views op social media. Tel maar eens uit hoeveel online bereik je hebt met meerdere merkambassadeurs en meerdere berichten per maand! 


Optimaliseer je mee? 


Apostle is al jaren actief in het optimaliseren van organisch bereik op social media, kortom Social Reach Optimization. Benieuwd wat Social Reach Optimization voor jouw organisatie kan doen? Neem contact op met een van onze experts en we kijken samen hoe we jouw social mediastrategie kunnen optimaliseren. 


Kom in contact met onze expert Koen Jordaans om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken!