Marketing

Merkambassadeurs gemotiveerd houden met employee advocacy: 3 tips

Stefan Kapteijns
·
August 5, 2021

Voor bedrijven is het steeds meer van belang dat ze zich online onderscheiden. Dat is tijdens de coronacrisis extra duidelijk geworden. Het fysieke contact met collega's, zakelijke relaties en klanten is op veel gebieden ingeperkt. Communicatie via social media biedt gelukkig tal van alternatieven. Zo heeft employee advocacy bij veel bedrijven een belangrijke plaats in de contentstrategie ingenomen. Bij deze aanpak ontplooien medewerkers zich via social media als authentieke merkambassadeurs. Dit verhoogt je online zichtbaarheid, trekt nieuwe leads en sales aan en geeft het imago van je organisatie een boost. Als je het goed doet, tenminste. Zo is het lastig om medewerkers gemotiveerd te houden, vooral in onzekere tijden. In dit artikel lees je hoe je ze blijvend kunt motiveren.

Maar eerst iets meer over het belang van employee advocacy.

Online opvallen met employee advocacy

Online opvallen doe je als bedrijf tegenwoordig niet meer alleen met corporate posts en onpersoonlijke marketingcampagnes. Mensen zien liever eerlijke en authentieke verhalen. Daarvoor zijn de medewerkers van je bedrijf met hun ervaringen en expertise bijzonder waardevol. Een aanpak die hierop is gericht, is employee advocacy.

Employee advocacy schept niet alleen mogelijkheden voor een bedrijf zelf, maar ook voor personeel. Zo kan men hiermee zichzelf online specialistisch onderscheiden en nieuwe connecties leggen. De kunst van deze strategie is echter om te zorgen voor continuïteit. Daarbij is het essentieel dat je ambassadeurs regelmatig op social media blijven posten. Dat gaat in de praktijk echter niet altijd goed.

Waarom is employee advocacy in de praktijk lastig?

Maar wat zijn dan de voornaamste belemmeringen die medewerkers ervan weerhouden regelmatig content te blijven delen?

Het vereist lef en vaardigheden

Daarbij vergt employee advocacy moed van medewerkers. Door posts op hun persoonlijke profielen te delen, worden ze als merkambassadeurs zichtbaarder en stellen ze zich kwetsbaar op. Berichten kunnen zeer uiteenlopende reacties uitlokken, van lovend tot kritisch. Mensen moeten dus uit hun comfortzone durven stappen om zichzelf online te profileren.

Het vereist ook kennis en kunde om een authentiek verhaal te vertellen. Voor echt originele content zijn copywritingvaardigheden en creativiteit doorslaggevend. Wanneer het daaraan ontbreekt, is de continuïteit van activiteiten op social media lastig te waarborgen.

Maatwerk ontbreekt

Suggesties die bedrijven aan medewerkers doen om zich te profileren, zijn daarnaast niet altijd voldoende op de persoon afgestemd. Een algemene suggestie doen lijkt misschien genoeg, maar iedere medewerker heeft ook zijn of haar eigen specialiteiten en netwerk. Als je suggesties hier niet op aansluiten, haken mensen al snel af: de relevantie ontbreekt.

Onduidelijk wat het hen oplevert

Ook is niet altijd duidelijk wat de proliferatie als merkambassadeur voor een medewerker zelf kan betekenen. Medewerkers willen vaak best wat voor je bedrijf doen, maar als ze er op de lange termijn zelf niets aan overhouden, is hun motivatie niet blijvend.

Hoe kan ik mijn medewerkers blijvend motiveren?

Met het oog op bovenstaande belemmeringen, is het nu zaak om te kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je medewerkers employee advocacy blijven omarmen. Daarom hieronder drie tips om ze bevlogen en betrokken te houden.

1. Bouw aan personal branding

Het is allereerst fundamenteel om de doelen van je merkambassadeurs helder te krijgen. Werk daarbij met je medewerkers samen aan het ontwikkelen van een personal brand. Peil hun persoonlijke behoeften en drijfveren en organiseer team-workshops om te inventariseren welke thema's op hun voorkeuren en talenten aansluiten. Zet daarbij op een rij waarom mensen ambassadeur willen zijn en welke verwachtingen ze ervan hebben.

Beantwoord samen de vraag: wat hoop ik te bereiken als online ambassadeur? Hoewel de een zich misschien wil profileren als expert in een bepaald vakgebied, wil de ander wellicht juist nieuwe contacten in de sector opdoen. Laat de medewerkers daarbij hun online netwerk in kaart brengen. Zo kun je ontdekken waar er kansen liggen en hoe je die optimaal kunt benutten. Welke expertise hebben jullie samen in huis en hoe zet je die in voor effectieve content? Pas wanneer individuele doelen helder geformuleerd zijn, kun je de intrinsieke motivatie bij je medewerkers aanwakkeren en ze werkelijk enthousiast maken.

2. Neem angst weg

Daarnaast is er vaak weerstand om actief content te creëren en delen vanwege een gebrek aan skills. Zoals gezegd, zijn copywritingvaardigheden onmisbaar om het publiek op een toegankelijke, aantrekkelijke manier te bereiken. Begeleid je ambassadeurs daarom bij het maken van content. Met cursussen en workshops kun je ze leren hun knowhow om te zetten in bijvoorbeeld een boeiend blogartikel voor LinkedIn.

Daarnaast kan de angst voor negatieve reacties iemand doen aarzelen om verhalen te delen. Ook om die reden is het belangrijk om je ambassadeurs de hand te reiken. Train je medewerkers daarbij in het omgaan met commentaar. Dit maakt ze minder nerveus om content te delen en zorgt voor waardevolle interacties. Het resultaat: zelfverzekerde merkambassadeurs.

3. Maak het makkelijk en leuk

Geef medewerkers daarnaast genoeg tijd om hun rol als merkambassadeur uit te kunnen voeren. Houd daarbij rekening met hun individuele behoeften en kwaliteiten. Zoals gezegd, bieden trainingen en workshops de nodige handvatten, maar de ondersteuning houdt daar niet op. Om toegang tot de gewenste social mediakanalen te faciliteren, is de juiste infrastructuur evenzo belangrijk. Met een goed employee advocacy platform kom je al een heel eind. Zorg er dus voor dat je medewerkers op hun zakelijke laptops en smartphones over alle benodigde tools beschikken. Hiermee maak je het delen van relevante content zo makkelijk mogelijk.

Verder is het belangrijk om merkambassadeurs op een plezierige manier extra te stimuleren en inspireren. Bekijk bijvoorbeeld samen de resultaten van posts op het dashboard van het platform dat je gebruikt. Je kunt daarbij beloningen voor behaalde resultaten in het vooruitzicht stellen. Denk hierbij aan het uitreiken van leuke prijzen voor posts met de meeste reacties. Of geef om de zoveel tijd een waardebon aan de ambassadeur met het hoogste aantal bijdragen of de opvallendste content. Met behulp van gamification, online challenges en e-learning prikkel je je medewerkers en blijven ze betrokken.

Medewerkers als merkambassadeurs: koester elkaars kwaliteiten

Employee advocacy is soms lastig, zeker als het aankomt op het blijvend motiveren van medewerkers. Maar met goede, blijvende ondersteuning kom je al een heel eind. Gebruik bovenstaande tips en maak een stappenplan om je medewerkers optimaal te begeleiden en laat ze hun vaardigheden verder ontwikkelen. Dit betaalt zich vanzelf terug. Niet alleen wat betreft conversies, maar ook wat betreft je merkidentiteit. Succes behaal je uiteindelijk samen met je medewerkers. Koester hun kwaliteiten en help ze waar nodig, om ze gemotiveerd te houden en de kracht van social media optimaal te benutten.

Kom in contact met onze expert Koen Jordaans om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken!