Vijf redenen waarom eigentijdse leiders de Social Shift-methodiek omarmen

Juultje Peels
·
September 1, 2021

De digitalisering en technologische ontwikkelingen gaan exponentieel snel. We hebben er, zeker nu, allemaal mee te maken.  In deze snel veranderende wereld slagen organisaties er niet altijd in om in contact te komen – en te blijven – met hun doelgroepen.Steeds meer eigentijdse leiders omarmen daarom de Social Shift-methodiek.

Voordat ik je de vijf redenen geef waarom ze dat doen, neem ik je mee naar het boek dat ik hierover schreef: Social Shift. Hierin vertel ik hoe je met een laagdrempelige aanpak je medewerkers bij je communicatie betrekt: doorhen zelf verhalen te laten maken én door die verhalen te delen op hun persoonlijke social media-kanalen. Zo groeien ze uit tot je beste ambassadeurs én betrokken collega’s.

Van social media naar ‘social thinking’

Het boek haalde de vijfde plek op managementboek.nl. Wat me de maanden daarna opviel, was dat veeldirecteuren, managers en andere leidinggevenden het niet alleen als een communicatieboek beschouwen, maar ook als een managementboek.

Terecht wat mij betreft, want de Social Shift-methodiek gaat niet alleen over het strategisch inzetten van social media. Het gaat ook over wat er in de ondertitel staat: ‘Van social media naar social thinking’. Het organisatie brede inzetten van social media kun je immers niet los zien van de manier waarop je medewerkers interactie hebben met de buitenwereld en elkaar. De transparantie, openheid en samenwerking die zo ontstaan, doen iets met de mindset van je organisatie: ook die wordt transparanter, opener en meer op samenwerking gericht. Precies wat eigentijds leiderschap beoogt.

 

Van transactioneel naar transformationeel leiderschap

 Ook topondernemer MichielMuller noemde Social Shift een managementboek. ‘Verplichte kost voor elke manager’, zo schreef hij. In onze gesprekken heeft hij het dan ook vaak over de grote behoefte aan eigentijdse leiders.

We zijn immers een nieuwtijdperk ingetreden. Daarin is steeds minder plaats voor transactionele leiders(directief en taakgericht) en steeds meer voor transformationele leiders (openen inspirerend). En dat laatste is precies wat hand-in-hand gaat met de SocialShift-methodiek.

 

Meer samenwerking, oprecht contact

 Andersom is dat ook precies wat je met de Social Shift-methodiek bereikt. Dankzij de bottom-up benadering ende organisatie brede aanpak gaan afdelingen immers makkelijker met elkaar samenwerken. Grenzen tussen binnen en buiten vervagen bovendien. Leiders, medewerkers en klanten onderhouden oprecht contact met elkaar: duurzaam, authentiek en persoonlijk. Op die manier ontstaat er openheid en vertrouwen, de belangrijkste randvoorwaarde om je visie, je geloof, je drijfveren, je ideeën en je inspiratie aan anderen over te brengen. En daarmee écht een verschil te maken.

Niet gek dus dat eigentijdse leiders de methodiek omarmen. Ik licht het toe aan de hand van vijf redenen.

 

1.    De Social Shift maakt communicatie authentiek 

We leven in een tijd die om betekenis draait. Dat vraagt om échte verhalen, verteld door mensen van vlees en bloed. Zulke verhalen worden niet gemaakt in de ivoren toren van marketingen management, maar op de werkvloer. Daarmee kun je als organisatie veel makkelijker oprechte connecties met de buitenwereld aangaan. Transparantie op de juiste manier dus: authentiek.

 

De Social Shift-methodiek stelt je in staat om zulke verhalen van de werkvloer op te halen, te vertellen en te delen met mensen die voorheen niet bereikbaar waren. Dankzij slimme tools sluiten de verhalen bovendien naadloos aan op je bedrijfsstrategie en je contentstrategie.

 

2.    De Social Shift maakt communicatie persoonlijk

Naast het verhaal telt ook de afzender ervan. Op zich is er niks mis met corporate communicatiekanalen, zolang medewerkers ook maar de gelegenheid hebben om verhalen via hun persoonlijke sociale media-kanalen te delen. Dat maakt de communicatie persoonlijker en daarmee een stuk geloofwaardiger.

 Met de Social Shift-methodiek help je je medewerkers om via hun eigen social media-kanalen uit te groeien tot online ambassadeurs. Vertrouwen is daarbij het sleutelwoord, maar controle bieden de Social Shift-tools ook. Zo biedt het platform waarop verhalen gemaakten gedeeld worden een praktische eindredactie functie.

 

3.    De Social Shift verbindt óok intern

 Met een strategische inzet van social media heb je een enorm communicatiepotentieel richting de buitenwereld. Maar onderschat het interne potentieel niet. Medewerkers weten opeens (wel)waar hun collega’s van andere afdelingen en andere locaties mee bezig zijn.Sterker nog: ze dragen zelf actief bij aan die communicatie.

 Het delen van authentieke verhalen kan voor veel positieve reacties zorgen op social media en daarbuiten.De Social Shift zorgt daarmee voor betrokkenheid en trots, zeker als de medewerkers er structureel aan bij kunnen dragen. En dat is precies waar de stap-voor-stap methodiek bij uitstek geschikt voor is.

 

4.    De Social Shift leidt tot‘ social thinking’

 Wie social media strategisch inzet, doet meer dan alleen communiceren. Je zet de organisatie in beweging!Het potentieel van je mensen wordt nu eindelijk optimaal benut, doordat ze de oren en de ogen van de organisatie worden, de antennes en voelsprieten. Ze gaan zenden en ontvangen namens jou, overal waar en wanneer dat nodig is, tijdens het werk, maar ook daarbuiten. Over wat henzelf en de ontvanger bezighoudt, maar ook over wat er verder in de organisatie speelt.

Met de Social Shift-methodiek heb je niet alleen een organisatie brede communicatiestructuur, maar ontstaat er ook een andere manier van denken: ‘social thinking’. Medewerkers zullen zich open stellen, worden veel meer deel van het grotere geheel en worden ontvankelijker voor wat er in de organisatie gebeurt. Marketing wordt zo social marketing, recruitment wordt social recruitment en sales wordt social sales.Daarmee draagt de Social Shift fundamenteel bij aan je organisatiedoelstellingen.

 

5.    De Social Shift is makkelijk te implementeren

 Leiderschap draait om mensen. De techniek moet in dienst daarvan staan. Dat betekent: direct toepasbaar zijn, eenvoudig in gebruik, makkelijk schaalbaar, duidelijk meetbaar en geheel opmaat in te richten.

 De tools die bij de Social Shift horen voldoen aan die voorwaarden. Daardoor is de methodiek eenvoudig en snel te implementeren. Dankzij het bijbehorende groeimodel (Social Readiness Model),het geautomatiseerde onboardingsproces en de schaalbare e-learning kan iedere organisatie op een natuurlijke wijze met de gewenste doelgroep in aanraking komen.

 

Aan de slag!

Ben je een eigentijdse leider? En geloof je in duurzaam, authentiek en persoonlijk contact als onderdeel van je strategie om de bedrijfsdoelstellingen te halen? App me dan even, dan vertel ik je hoe je in no time met de Social Shift aan de slag kunt.

Kom in contact met onze expert Koen Jordaans om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken!