3 tips: Hoe employee advocacy kan bijdragen aan jouw social selling strategie

Stefan Kapteijns
·
August 5, 2021

Een goede social selling strategie zorgt kan bijdragen aan stabiele verkoopcijfers om bijvoorbeeld in tijden van crisis toch omzet te blijven draaien. Daar moeten de zaken online dan wel eerst op orde voor zijn. Hieronder lees je hoe je het meeste uit social selling haalt door de inzet van medewerkers. We geven je daarbij 3 tips voor een succesvolle strategie en laten je zien hoe je opvalt tussen alle andere bedrijven die om de aandacht van potentiële klanten vragen.

Wat is social selling?

Social selling is, simpel gesteld, een persoonlijke aanpak van online marketing en sales. Nu social media een steeds grotere rol innemen bij consumentenaankopen, is het belangrijker dan ooit om deze media effectief in te zetten. Iedereen gebruikt ze echter, dus je moet onderscheidend zijn en een slimme aanpak hanteren. Dat is waar social selling om de hoek komt kijken:in plaats van de traditionele benadering van ‘cold calling’ en advertenties gericht op een algemeen publiek, gaat social selling om personal branding. Daarmee laat je via social media zien welke kennis en kunde je in huis hebt als expert en zogeheten 'thought leader'. Koude acquisitie is met social selling verleden tijd.

Voordelen van social selling

De kern en tegelijkertijd het grootste voordeel van social selling is de persoonlijke band die je met je klanten krijgt. Juist in de onpersoonlijke digitale wereld hebben mensen behoefte aan contact met echte mensen. Doordat je salesmedewerkers via social media persoonlijk met ze communiceren, geef je ze vertrouwen in de expertise van je bedrijf. Die interactie schept een band die veel trouwe klanten kan opleveren.

Via het persoonlijke contact met klanten kunnen salesmedewerkers bovendien veel beter achterhalen welke behoeften er zijn. Als je daar als bedrijf op anticipeert, kan je omzet op termijn behoorlijk toenemen. Uitonderzoek van LinkedIn blijkt ook dat de kans om targets te behalen voor salesmedewerkers die social selling inzetten tot wel 51% groter is.

Waarom kan employee advocacy bijdragen aan social selling?

Bij traditionele sales wordt alleen de marketing- en sales-afdeling ingezet voor het ontwikkelen van een aansprekende social selling strategie. Maar waarom zou je alleen je salesmedewerkers inzetten? Je overige medewerkers hebben ook veel expertise en creativiteit in huis. Maak daar gebruik van en zet ze in bij je social selling strategie. Oftewel, benut de kansen van employee advocacy.

Bij employee advocacy gaat het erom dat je werknemers een actieve rol als brand ambassador geeft. Niet alleen via je corporate social media deel je wat je bedrijf te bieden heeft qua kennis en kunde, maar ook via de persoonlijke social mediakanalen van je medewerkers. Dit zorgt vaak voor meer bereik, omdat zij samen een groot en relevant netwerk kunnen hebben, maar ook voor meer klantvertrouwen. Potentiële klanten krijgen zo namelijk de mens achter je organisatie te zien. Dat maakt je bedrijf veel toegankelijker en geloofwaardiger. Deze relatie kan er uiteindelijk toe leiden dat mensen jouw bedrijf gaan beschouwen als dé plek bij uitstek voor advies en de beste producten.

Hoe kun je medewerkers via employee advocacy voor social selling inzetten?

Allereerst is het belangrijk dat je weet wat je wilt bereiken, wie je wilt bereiken en wat je hen te bieden hebt. Bepaal dus eerst je doelen, doelgroep en propositie. Pas dan kun je de mogelijkheden van social selling optimaal benutten. Neem daarbij het concept van employee advocacy mee: hoe ga je dit bij je social selling strategie inzetten? Met de onderstaande 3 tips kom je al een heel eind.

3 tips voor een optimale social selling strategie

Tip 1. Zet de persoonlijke kanalen van medewerkers in

Laat je medewerkers content van en over je bedrijf via hun persoonlijke kanalendelen. Als merkambassadeur zijn zij een personal brand en samen vormen ze eennetwerk dat jou helpt bij het verspreiden van je boodschap. Je medewerkers zijn representatief voor je bedrijf, toegankelijk voor klanten en wekken daardoor vertrouwen. Bovendien wordt online content dankzij hen persoonlijker en 'echter', iets waar de consument van nu veel waarde aan hecht. Maar ook het netwerk van medewerkers biedt kansen: met volgers als oud-collega’s, vrienden en familieleden met vergelijkbare interesses, kun je uiteindelijk veel meer potentiële klanten bereiken dan via je corporate kanalen.

Tip 2. Gebruik authentieke content

Deze tip borduurt deels voort op het belang van 'echte', persoonlijke content waar medewerkers voor kunnen zorgen. Dit betekent dat ze niet alleen belangrijk zijn voor het delen van corporate content, maar ook voor het maken van eigenverhalen. Hiervoor kun je online diverse tools vinden, zoals Apostle, waarmee medewerkers foto's, video's en tekst kunnen insturen en jij er de gewenste merkuitingen van kunt maken. Via de gekoppelde profielen van je merkambassadeurs kun je deze posts vervolgens op verschillende social media verspreiden.


Tip 3. Luister naar je medewerkers

Je medewerkers zijn misschien wel de ultieme schakel tussen jouw organisatie ende rest van de wereld. Via hun netwerk weten ze wat er speelt, waar behoefte aan is en wat jouw bedrijf daarin kan betekenen. Luister dus goed naar ze, speel hier met je marketing- en salesactiviteiten op in en gebruik deze kennis om je klanten optimaal te bedienen. Met een dergelijke bottom-up strategie is de kans op succes met je social selling strategie veel groter.

Social selling: via employee advocacy online succes boeken

Juist in deze coronatijd is het voor elk bedrijf een uitdaging om online op te vallen. Maar in crisistijd ontstaan ook vaak de beste ideeën. En een van die beste ideeën is misschien wel het inzetten van je medewerkers als merkambassadeur bij je social selling strategie. Via employee advocacy laat je hen meewerken aan de online merkuitingen van je bedrijf. En met de juiste tool is dat voor iedere medewerker een haalbare uitdaging. Gebruik onze 3 tips en laat de wereld weten wat jouw bedrijf te bieden heeft!

Kom in contact met onze expert Koen Jordaans om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken!