Employee advocacy: activeer je collega's tot merkambassadeurs

Juultje Peels
·
September 2, 2021

Steeds meer bedrijven grijpen employee advocacy aan om hunonline content een boost te geven en voor te blijven op de concurrentie. Nietalleen de organisatie zelf heeft daar profijt van, ook voor medewerkers scheptdit kansen. Zo worden ze met authentieke verhalen vanaf de werkvloer zichtbaar in hun netwerk. Tegenwoordig zijn er tal van tools op de markt om medewerkersin te zetten als merkambassadeurs. Dergelijke software wordt vaak echter inlicentie vorm aangeboden, waarbij het ontbreekt aan een degelijk activeringstraject. Als gevolg bestaat het risico dat werknemers na verloop vantijd minder betrokken raken. Zodoende worden de mogelijkheden van employeeadvocacy niet goed benut.

Merkambassadeurs activeren met de Social shift

Daarom ondersteunt het team van social experts bij Apostle de omslag naar employee advocacy middels de Social shift-methodiek. Hiermee bewerkstellig je een verschuiving in de mindset van je organisatie en collega's op een actieve manier. Je medewerkers krijgen daarbij verschillende rollen toegewezen.

Wie welke rol krijgt en wat je daarvan kunt verwachten? De Social Master, die het project aanstuurt, staat voor de uitdaging om medewerkers mee te krijgen inde Social shift. De Social Activators motiveren iedereen, zodat er overal in je organisatie authentiek materiaal wordt gegenereerd. De Social Creators zijn ambassadeurs die de daadwerkelijke content produceren en aan de SocialActivators doorspelen. Deze activators zorgen weer dat dit bij de juiste SocialAmbassadors terechtkomt. Je Social Ambassadors kunnen deze berichten vervolgens via hun persoonlijke profielen met hun netwerk op social media delen.

Merkambassadeurs betrokken houden

Het pakket van Apostle bevat verschillende features om de Social shift optimaal te faciliteren en merkambassadeurs te blijven activeren. Zo kun je door middelvan gamification, challenges en automation collega's continu mobiliseren en inspireren.

Het insturen van suggesties of delen van berichten in het Apostle platform levert de werknemer punten op. In het Leaderboard kan de Social Master vervolgens zien wie de meeste punten scoort en de tool het actiefst gebruikt.In combinatie met gamification kun je zo de interne strijd aanwakkeren. Prikkel je collega's hierbij met incentives en beloon de actiefste merkambassadeurs met bijvoorbeeld een cadeaubon of een fles wijn. Via de Announcements feature van onze tool kun je merkambassadeurs bovendien notificaties sturen. Zo houd je iedereen opmerkzaam en spoor je mensen aan om content in te sturen. Maak daarbij concrete afspraken met alle deelnemers.

Meet-ups houden om draagvlak te creëren

Een andere goede manier om de activatie te versterken, is het organiseren van meet-ups. Organiseer speciale sessies om input te vergaren, je merkambassadeurs te inspireren en draagvlak te creëren. Samen met je Social Activators en SocialCreators evalueer je in welke mate de actiepunten gehaald zijn en waar er nog mooie kansen liggen. Welke content heeft goed gewerkt en welke minder goed?Laat ter inspiratie succesvolle voorbeelden zien. Ga samen op zoek naar nieuwe verhalen en verzamel geschikte content. Hierbij dient je contentstrategie altijd centraal te staan. Kijk wat je merkambassadeurs op de planning hebben staan en haak in op de actualiteit. Geef collega's daarnaast heldere opdrachten mee. Op die manier houd je de kwaliteit van de content op peil. Bovendien schept dit duidelijkheid voor je ambassadeurs. Een maandelijkse meet-up volstaat meestal, maar stem de frequentie af op de specifieke behoeften en drijfveren van jouw organisatie.

Online overleg biedt potentieel

Zeker in de beginfase is het belangrijk om de Social shift prioriteit te geven, maar het is soms lastig om mogelijkheden te vinden om je merkambassadeurs aan te moedigen en te activeren. Je kunt hier echter elk moment voor gebruiken, variërend van het wekelijkse koffiemoment tot de dagelijkse sales meetings. Ook bij bestaande team overleggen kun je de Social shift op de agenda zetten.

Echter, het is door de coronacrisis misschien wel lastiger dan ooit om fysiek bijeen te komen. Maar geen zorgen: je kunt voor meet-ups ook talloze digitale tools inschakelen, waarmee je gemakkelijk een online overleg houdt. Zo kun je vanuit huis met een selecte groep merkambassadeurs toch bijeenkomen. Dit helpt de toewijding hoog te houden.

Apostle: een doeltreffende activering

Kortom, een goed activeringstraject is doorslaggevend voor het succes vanemployee advocacy. De participatie van medewerkers hangt sterk af van de manierwaarop je ze aanmoedigt. Wij van Apostle zijn hierin onderscheidend, omdat weuitgebreide ondersteuning bieden middels de Social shift. Merkambassadeursworden zo geprikkeld om content te blijven delen in hun netwerk. Met onze toolen ons ervaren team geven we je organisatie de handvatten om social mediaoptimaal in te zetten. Zo zorgen we samen dat de Social shift een kansrijkeverandering teweegbrengt en je bedrijf nog beter op de kaart zet.

Kom in contact met onze expert Koen Jordaans om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken!