Dealer advocacy: meer invloed op de merkuitingen van retailers

Juultje Peels
·
September 1, 2021

Dealer advocacy: meer grip op de merkuitingen van verkopers

Veel merken verkopen hun producten en diensten niet rechtstreeks aan klanten. Zij maken gebruik van zogenaamde 'dealers'. Dit kunnen regionale, nationale én internationale winkels zijn die het merk verkopen, maar ook vertegenwoordigers die het onder de aandacht van potentiële verkopers brengen. Na het aangaan vaneen samenwerking, houdt de merkeigenaar contact met deze dealers, maar zijn de verkopers verantwoordelijk voor het promoten van de producten. En juist op dat gebied is veel winst te behalen, waarbij het concept 'dealer advocacy' om de hoek komt kijken.

Wat is dealer advocacy?

Dealer advocacy houdt in dat je als merk social media content aanbiedt aan je dealer som zo een bredere doelgroep te bereiken. Je kunt het vergelijken met het concept 'employee advocacy'. Daarmee vergroot je als bedrijf je impact op social media door medewerkers via hun persoonlijke social media als' merkambassadeur' in te zetten. Door deze personal touch bereik je als onderneming een bredere doelgroep met je content en producten.

Maar er zijn ook merken die niet rechtstreeks aan consumenten leveren en hun producten of diensten via dealers of vertegenwoordigers aan de man brengen.Deze bedrijven kunnen via het principe van dealer advocacy werken. Hieronder leggen we uit waarom deze manier van marketing interessant en lonend is voor dergelijke ondernemingen.

Dealer advocacy in de breedste zin van het woord

Dealer advocacy is niet beperkt tot regionale winkeliers. Nationale en internationale merken maken namelijk ook veel gebruik van vertegenwoordigers om hun productenen diensten op nieuwe markten te introduceren. Deze vertegenwoordigers zijn tevens via dealer advocacy te activeren bij het overhalen van een potentiële verkoper om het betreffende merk te verkopen.

De grootste voordelen van dealer advocacy voor dealers

Allereerst neem je met dealer advocacy dealers veel werk uit handen. Hoe? Doordat er sprake is van een duidelijke structuur als basis voor alle online marketingactiviteiten. Als merk maak je social mediaberichten voor je dealers en plan je deze in, waardoor de verkopers klanten gestroomlijnd op de hoogte kunnen houden over ontwikkelingen en acties. Uiteindelijk kan dit voor de retailers resulteren in meer bereik en omzet. Bovendien zullen ze zich meerverbonden voelen met je merk.


De grootste voordelen van dealer advocacy voor merken

Als merkeigenaar heb je via dealer advocacy meer controle over wat dealers online over je merk delen. Met gestructureerde, hoogwaardige marketingcampagnes kun je zo het gewenste imago creëren. En doordat er regionaal een constante stroom van content verschijnt, komen meer potentiële klanten in aanraking met je merk. Dat vergroot niet alleen het bereik en de omzet van de dealers, maar ook van jou als merk.

Nog een groot voordeel is de waarborging van de kwaliteit van je content.Doordat je als merk de controle behoudt over wat dealers met klanten delen, kun je voorkomen dat inferieure content van plaatselijke retailers je imago schaadt. Zoals eerder aangestipt, hebben lokale ondernemers niet altijd voldoende kennis en vaardigheden op het gebied van online marketing. Als dealers daarbij een eigen marketingbeleid en aanbod voeren, kan dat al helemaal je merkimago verzwakken.
Hoe pak je het als merk aan?

Als merk moet je eerst bepalen wat je huisstijl is en hoe producten via dealers het best tot hun recht kunnen komen. Houd daarbij nauw contact met je dealers en help hen om meer kennis over social media te vergaren. Om dit te kunnen verwezenlijken, zijn er online diverse opties te vinden die stappenplannen en ondersteuning bieden, zoals Apostle. Een bedrijf als Apostle beschikt bovendien over de kennis en technische mogelijkheden voor het genereren van nuttige content om meer binding tussen dealers en merken te realiseren.


Je succes meten

Maar hoe meet je de effectiviteit van je online marketing dan? Hoe achter haal je hoeveel mensen via de berichten op social media daadwerkelijk naar eenwinkel komen? En hoe kom je erachter op welke punten je wellicht moet bijsturen? Dat realiseer je door naast deze vorm van merkreclame gebruik te maken van social advertising.

Bij social advertising organiseer je acties die specifiek op een regio zijn gericht om te meten hoeveel mensen een winkel bezoeken. Denk aan kortingsacties, het scannen van QR-codes of een actie waarbij klanten hun gegevens moeten delen. Daarmee stimuleer je nieuwe en meer consumenten naar de winkel te komen en krijg je een beeld van de extra omzet via de merkuitingen.Deze combinatie van reclame en betaalde advertenties biedt ook ruimte voor authentieke content, bijvoorbeeld door dealers verhalen vanaf de werkvloer aan te laten dragen


Dealer advocacy: succes behaal je samen

Kortom, door vertegenwoordigers en dealers input te geven om je merk op gewenste wijze te promoten, verbeter je het contact met ze en kun je samen de online marketing van je merk en product verbeteren. Gebruik hiervoor een tool als hierboven beschreven en succes ligt binnen handbereik!

Kom in contact met onze expert Koen Jordaans om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken!