De Apostle methodiek

Koen Jordaans
·
November 4, 2021

Heb je een organisatie met medewerkers, dealers of franchisenemers? Ben je op zoek naar een manier om social media beter en strategischer te organiseren? Onze methodiek is erop gericht om SRO (Social Reach Optimization) te verbeteren en interne binding te vergroten. De sleutel? Betrek merkambassadeurs in je social media strategie.

De methodiek

De methodiek is ontstaan in 2011 en continu verbeterd en doorontwikkeld. Inmiddels staat er een schaalbare methodiek met learnings uit verschillende branches en diverse landen.

De methodiek bestaat uit: 

1.    Een duidelijke werkwijze;

2.    Gebruiksvriendelijke techniek;

3.    Een online opleiding.

Alle socialmediakanalen worden gestructureerd en strategisch benut. Geen ad hoc werkzaamheden meer, maar een organisatie die op een volwassen manier gebruik maakt van social media. Met de bijbehorende techniek van Apostle borg je de structuur en contentstrategie. Met de e-learning leiden we de Social Masters (admins) op, zodat zij de achtergrond en nog meer handige tips & tricks krijgen om succesvol te worden.

Een globaal overzicht van de Apostle werkwijze:

Stap 1: Social contentstrategie

Voor je gaat starten met het gebruiken van Apostle, is het belangrijk dat je een contentstrategie hebt.

Een goede contentstrategie is bepalend voor het succes op social media. Als je straks veel content gaat delen zonder dat je een strategie hebt uitgestippeld, bestaat namelijk het gevaar dat je vooral ad hoc in plaats van strategisch bezig bent. Voor je het weet, ben je allerlei leuke ideeën aan het uitwerken zonder het doel en de doelgroep voor ogen te hebben. Bovendien is dan onvoldoende duidelijk wat je aanpak uiteindelijk bijdraagt aan je organisatiedoelstellingen. We beginnen dus met het opstellen van een doelgerichte contentstrategie. Kort gezegd breng je in kaart wat je doelen zijn en welke doelgroepen daarbij horen, om daar vervolgens goede contentpijlers en -distributie bij te bedenken. Met een beloningssysteem houd je bovendien je merkambassadeurs actief.

Stap 2: Structuur bepalen

Het grootste probleem is het betrekken van mensen in een organisatie. Hoe kom je aan de juiste content? Hoe kan ik collega’s, dealers of vestigingsmanagers activeren op social media? De methodiek biedt marketeers de structuur die nodig is om samen te werken binnen een organisatie.

Je maakt eenvoudig groepen aan op basis van contentpijlers, regio, afdeling et cetera. Iedere merkambassadeur wijs je toe aan een van deze groepen. Daarnaast geef je iedere ambassadeur ook zijn eigen rol om duidelijkheid te scheppen wat er van hen verwacht wordt. We hanteren binnen ons programma drie rollen. De Social Creator, de Social Master en de Social Ambassador.

 

De Social Creator

SRO werkt het beste als je authentieke content verwerkt in je social media uitingen. Daarnaast betrek je ook de persoonlijke netwerken van je merkambassadeurs. De Social Creator is verantwoordelijk voor het insturen van authentieke content. Deze rol wordt toegewezen aan een persoon die verantwoordelijk is voor één van de contentpijlers. De meeste bedrijven hebben 3 tot 5 contentpijlers dus er zijn minimaal 3 tot 5 Social Creators nodig. Via de mobiele (white label) app stuurt de Social Creator foto’s, video’s en context in. Deze content is gekoppeld aan een van jouw opgestelde contentpijlers uit jouw contentstrategie. Hiermee ontstaat er een continue stroom van waardevolle en strategische authentieke content.

 

De Social Master

De Social Creators zorgen dat er voldoende content wordt ingestuurd. Dat gaat niet via de mail, WhatsApp of Wetransfer maar via de mobiele (white label) Apostle app. Via de app sturen zij hun strategische content naar een centraal dashboard. De Social Master verwerkt deze inputs tot professionele posts en verspreid de berichten via alle aangesloten kanalen. Doordat de merkambassadeurs in groepen zijn ingedeeld geeft dit de structuur die nodig is om relevant te zijn. De professionele posts worden ingepland voor bedrijfspagina’s en als suggestie voorgesteld aan merkambassadeurs om te delen op hun persoonlijke socialmediakanalen voor extra bereik. Op die manier houdt de marketing- of communicatieafdeling grip op alle uitingen en wordt de contentstrategie geborgd.

 

De Social Ambassador

De voorgestelde suggesties komen binnen per mail en via de mobiele (white label) app. De suggestie is een kant-en-klaar socialmediabericht dat met één klik gedeeld kan worden door de Social Ambassador. Met delen bedoelen we geen ’share’ van een bericht op het bedrijfsaccount maar echt een ’native’ share; een persoonlijke bericht geplaatst op hun eigen persoonlijke socialmediakanaal naar keuze (Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn).

In de mobiele app of via de mail hebben Social Ambassadors de mogelijkheid om berichten aan te passen naar hun eigen tone-of-voice, om de authenticiteit te borgen. Een Social Ambassador kan bijvoorbeeld ook een beheerder van een bedrijfspagina zijn (bij franchise of dealer advocacy komt dit vaak voor) en hierbij is de werkwijze hetzelfde.

Stap 3: Contentcreatie

Als de strategie bepaald is en de structuur geïmplementeerd, start je met contentcreatie. Dat doe je samen met je Social Creators en in veel gevallen met een extern bureau. De authentieke content komt uit de organisatie en de corporate content wordt samen met het bureau ontwikkeld. De combinatie is sterk en er ontstaat veel kruisbestuiving. Bij corporate content moet je denken aan een bedrijfsvideo, betaalde campagnes en animaties. Werk hierin ook samen met je ambassadeurs en profiteer van de (authentieke) beeldbank die je hebt opgebouwd vanuit je team.

Begin 2022 lanceren wij nieuwe functionaliteiten in ons platform om het contentcreatie proces te versneller. Hierover later meer.

 

Stap 4: Redactievergadering

Binnen de methodiek adviseren wij om structureel een activatiesessie te organiseren: de redactievergadering. Een redactievergadering organiseer je om nieuwe content te verzamelen, ambassadeurs te inspireren en resultaten met je team te delen. Je betrekt hierbij de Social Creators van je organisatie. Dat zijn dus de mensen die jij in je structuur verantwoordelijk hebt gemaakt voor het aanleveren van interessante content op basis van jouw contentstrategie. Samen met deze groep bespreek je de maandresultaten en laat je zien welk type content goed werkt en welke juist wat minder. Gebruik hierbij voorbeelden van geplaatste berichten van collega’s uit jouw ambassadeursteam. Zo betrek je jouw collega’s bij het proces en krijgen zij ook inzicht in wat goed werkt op social media.

Stap 5: Beloning

Je kunt allerlei incentives aan het leaderboard koppelen om ambassadeurs te belonen voor hun activiteit. En je kunt het zo gek niet verzinnen! Een mooi voorbeeld: Het bedrijf KTBA geeft lunches weg voor degene die de meeste punten scoort in ons platform en Centralpoint heeft juist een prachtige wisselbeker die ze op het bureau van de meest actieve ambassadeur zetten. Maar wellicht het meest interessante voorbeeld is dat van onze klant Shimano. Shimano is een enorm Japans metaalverwerkingsbedrijf, die gespecialiseerd is in hengelsport, ski- en fietsmateriaal. Via ons platform hebben zij honderden fietszaken in Europa gekoppeld, om content op hun bedrijfspagina’s te posten. Zij hebben in 2021, tijdens de Tour de France, een grote promotieactie onder hun ambassadeurs georganiseerd. Hier hebben ze verschillende prijzen aan gekoppeld, die werden uitgereikt aan de meest actieve winkel, de winkel met de meeste interactie en de beste nieuwkomer. De prijs: de enige echte Shimano bolletjestrui, gele trui, groene trui en witte trui net zoals je kunt winnen bij de Tour de France. Super gaaf! En deze actie zorgde voor een enorme piek in hun online activiteit. Zo kan het dus ook!

Ga in gesprek met expert Koen Jordaans om de opties binnen jouw organisatie te bespreken!