Marketing

6 Social selling-strategieën voor een efficiënte aanpak

Juultje Peels
·
September 1, 2021

De wereld van de marketing en sales is in het tijdperk vandigitalisering sterk getransformeerd. Traditionele vormen van verkoop wordensteeds vaker aangevuld met nieuwe kanalen om klanten te bereiken. Sinds hetbegin van de coronacrisis is de verschuiving naar online zakendoen bovendien ineen stroomversnelling geraakt. Waar conventionele manieren, zoals fysiekeverkoop, onhaalbaar zijn, bieden online kanalen juist een scala aanmogelijkheden. Een succesvolle strategie om je daarbij te onderscheiden, issocial selling.

Social selling: definitie en optimalisatie

Anders dan traditionele sales, waarbij je potentiële klanten persoonlijkbenadert, draait het bij social selling om personal branding, waarbij je kennisen ervaringen via social media deelt. Deze aanpak wordt steeds populairder,mede door de toenemende rol van social media bij het aankoopproces vanconsumenten. Misschien wel het grootste voordeel is dat je langs deze weg eenpersoonlijkere band met klanten kunt smeden en meer interactie teweeg kuntbrengen.

Je medewerkers vervullen bij deze aanpak een vitale rol. Maar hoe kun je nu hetbest van social selling profiteren? Wij hebben zes strategieën voor je op eenrij gezet:

1. Krijg duidelijk inzicht in je doelen, doelgroep en propositie

Bovenal is het voor social selling van belang dat je vaststelt wat je doelen endoelgroep zijn. Formuleer een heldere propositie en zet eerst goed op een rijwaarom je social selling wilt inzetten. Wanneer je dit duidelijk voor ogenhebt, kun je de mogelijkheden beter benutten.

2. Deel kennis uit je vakgebied

Aarzel niet om kennis uit je vakgebied te delen en benut de expertise van jeorganisatie en medewerkers. Zo presenteer je jezelf als autoriteit en wek jevertrouwen. Vrees je dat concurrenten met jouw content aan de haal zullen gaan?Zet die zorgen aan de kant. Je bedrijf onderscheidt zich juist met deskundigeen unieke content. Overlappende informatie is in dat opzicht geen belemmeringvoor je online zichtbaarheid.

3. Verspreid content via de profielen van medewerkers

Om het bereik van social selling te vergroten, moet je content via de persoonlijkeprofielen van medewerkers delen. Als merkambassadeurs worden zij elk eenpersonal brand. Samen vormen ze een netwerk van gekoppelde profielen die jouwboodschap helpen verspreiden. Zij zijn representatief, toegankelijk en wekkenvertrouwen. De consument hecht namelijk waarde aan eerlijke verhalen van echtemensen. Met de inzet van je medewerkers maakt social selling je online contentpersoonlijker.

4. Verwerk authentieke content in je posts

Je medewerkers zijn eveneens belangrijk voor het aanleveren van authentiekecontent. Door tekstberichten aan te vullen met bijvoorbeeld foto's of video's,wordt je boodschap nog persoonlijker en authentieker. Apostle biedt eenspeciale brand advocacy tool om dit proces van begin tot eind te stroomlijnen.Merkambassadeurs leveren hiermee zelf materiaal aan, zoals tekst of foto's. Aande hand daarvan kun je eenvoudig online merkuitingen samenstellen, verfijnen envia de gekoppelde profielen van je medewerkers op verschillende platformendelen.

5. Ga actief de interactie aan met je doelgroep

Toon interesse voor de klant en speur actief naar reacties op je berichten.Beantwoord reacties op je content om interactie met je doelgroep teweeg tebrengen. Geef je deskundige kijk, maar gebruik ook humor. Verder is het belangrijkom consistent nieuwe content te delen. Plaats stelselmatig nieuw materiaal enhaak in op huidige ontwikkelingen. Dit draagt bij aan je geloofwaardigheid encreëert een goede band met je doelgroep.

6. Gebruik verschillende soorten media

Maak bij social selling vooral ook gebruik van verschillende soorten media.Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van relevante foto's of vlogs vanaf dewerkvloer. Ook kun je actuele blogs, podcasts, webinars en whitepapers delen.Zorg voor aantrekkelijke en behapbare content met voldoende afwisseling. Ontdekwelke vormen voor jou het effectiefst werken en stem hier je strategie op af.

Slotsom: het succes van social selling

Het gebruik van social selling maakt het contact met je doelgroep een stukpersoonlijker. Doordat je eigen medewerkers een personal brand worden, toon jede menselijke kant van je organisatie en vergroot je tevens je zichtbaarheid.Op basis van authentieke content ontstaat interactie en via merkambassadeursbouw je online een sterke band op met je doelgroep. Met de brand advocacy toolvan Apostle kun je eenvoudig merkambassadeurs activeren en niet alleen zorgenvoor klantenbinding, maar ook medewerkers samenbrengen. Daarmee versterktsocial selling tevens de binding van de medewerkers met je organisatie. En ookdat is in tijden van crisis misschien wel belangrijker dan ooit.

Kom in contact met onze expert Koen Jordaans om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken!